biologische landbouw

Boerderij Buitengewoon is bezig een biologische boerderij te worden.

Je mag jezelf nooit zomaar biologisch noemen, dit wordt gecontroleerd door een instantie, Skal. Dit is een Nederlandse organisatie aangewezen door het Ministerie van EL&I om toe te zien op de naleving van de biologische productievoorschriften. (www.skal.nl)

Wat wil biologisch nu eigenlijk precies zeggen? Een biologisch bedrijf houdt rekening met de dieren, de mensen en het milieu. Om een paar voorbeelden te geven:

We gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen, omdat dat uiteindelijk beter is voor de natuur. Zo trekken we bijvoorbeeld distels uit de grond, ipv ze dood te spuiten met gif.

Dieren krijgen bij ons 100% biologisch voer en ze mogen altijd naar buiten, als het weer en de bodem dit toelaat. De staarten van schapen knippen we niet af, en ook hebben de dieren gemiddeld wat meer ruimte in de hokken. Preventief antibioticum gebruik is niet toegestaan op een biologisch bedrijf, tenzij een dier ziek is natuurlijk.

We geloven zelf dat de dieren zo een betere weerstand krijgen en we op deze manier, hoe klein misschien ook, een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Wat leuke weetjes over biologische landbouw; wist u bijvoorbeeld dat…

… apen een biologische banaan met schil en al verslinden en een gangbare banaan zorgvuldig pellen?

… kinderen die de eerste twee jaar van hun leven biologische zuivel krijgen, 30% minder kans op eczeem hebben?

…moeders die biologisch eten, meer CLA's (gezonde vetzuren) in hun moedermelk hebben?

…rond biologische bedrijven 25% meer vogels en 3 x zoveel vlinders voorkomen?  (bron www.bionext.nl)